sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Syysmakuja

Kevät ottikin takapakkia, joten jätetään vielä parsat haaveisiin ja palataan pakastimen kautta viime syksyn makuihin.

Palsternakkasosekeitto
Kurpitsasämpylät

Peuran paisti
Hunajaiset juurekset
Suppilovahverokastike

Karpalokerrospannacotta


Palsternakkasosekeitto (4 annosta)

150g palsternakkaa
2 salottisipulia
1/4 fenkoli
2 rkl voita
suolaa
valkopippuria
4 dl vettä
2 dl kuohukermaa


Kuori palsternakka ja sipulit. Pilko ne ja fenkoli. Kuullota kasvikset voissa kattilassa. Lisää vesi ja kerma ja keitä, kunnes palsternakat ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. 

Kurpitsasämpylät (15 kpl)

2½ dl kädenlämpöistä vettä
½ palaa hiivaa
2½ dl kurpitsasosetta
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 dl kauraleseitä
2 dl ohrahiutaleita
1½ dl tattarijauhoja
4-6 dl vehnäjauhoja
1 muna voiteluun
kurpitsansiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kurpitsasose, suola, siirappi, kauraleseet ja ohrahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan (jauhojen määrä riippuu kurpitsasoseen sakeudesta, taikina saa jäädä löysähköksi). Vaivaa taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 15 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle kohoamaan noin 15-20 minuutiksi.
Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista 225c uunissa noin 10-15 minuuttia.


Peuran paisti 
 
Peuran paisti (n. 1,5kg)
Voita paistamiseen
Öljyä paistamiseen
Suola
Pippuri

Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Poista lihasta tarvittaessa kalvot. Mausta liha suolalla ja pippurilla.

Kuumenna voi ja öljy valurautapannussa. Paista lihasta pinnat kiinni ja ruskista kauniin väriseksi. Laita liha uunivuokaan ja aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti 150c uuniin. Kun paistomittari näyttää 57c (68c jos haluat lihan täysin kypsäksi), ota paisti uunista ja kääri folioon vetäytymään.

Hunajaiset juurekset (4 hengelle)

350g lanttua
300g juuriselleriä
3 porkkanaa
Voita paistamiseen
1 rkl hunajaa
1 rkl siirappia
½-1 tl suolaa
Tuoretta rosmariinia

Kuutioi juurekset pieneksi. Kiehauta lanttukuutioita kunnes ne hieman pehmenevät.
Sulata voi pannulla. Lisää juurekset ja paista, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa siirappi, hunaja, suola sekä rosmariini.



Suppilovahverokastike (4 hengelle)

5 dl suppilovahveroita (puhdistettuna, paloiteltuna)
2 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria
1 dl lihalientä
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl mustaviinimarjahyytelöä

Kumoa käsitellyt sienet paistinpannulle ja haihduta neste pois. Lisää voi ja sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat hyvin kuullottuneet. Lisää lihaliemi ja kerma, hauduta 5-10 minuuttia. Lisää mustapippuri ja mustaviinimarjahyytelö, hauduta vielä hetki ja tarkista maku.



Karpalokerrospannacotta (4 annosta)
 
150g karpaloita
2 dl karpalomehua
½ dl hyytelösokeri Multia
2½ dl kuohukermaa
½ dl hyytelösokeri Multia
1/3 vaniljatanko

Jaa karpalot annoslasien tai –kulhojen pohjalle. Mittaa mehu ja hyytelösokeri kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua noin puoli minuuttia. Jaa liemi karpaloiden päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.
Valmista kermavanukas kun karpalohyytelö on jähmettynyt. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsen hamarapuolella. Mittaa kuohukerma ja hyytelösokeri kasariin, lisää vaniljatangon siemenet, sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua noin puoli minuuttia. Jaa liemi karpalohyytelöannosten päälle varovasti kaataen. Nosta kylmään jähmettymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti